Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Gingko sp.

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
805
Accessionsnummer:
DK 817
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Erling Solbjerg Jensen
Bestemt af:
Søren Bo Andersen
Lokalitet:
Stolle klint
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Type:
Sediment
Sediment:
Stolle klint ler

Billede

Foto ©: Søren Bo Andersen


Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Søren Bo Andersen 

DK 817 er et plantefossil, som ligger med hver sin”halvdel” i plade og modplade. I denne valuarbeskrivelse er anvendt et sammensat fotografi for at give den nøjagtigste fornemmelse af bladets fulde facon. Der er tydeligt tale om et blad med en vifteformig ”nervatur”, som udgår fra det punkt af bladet, hvor stilken har været tilhæftet. Bladet bestemmes til at være af slægten Ginkgo, som er en ginkgophyt, en plantegruppe med rødder i Jura og videre forekomst i Kridt (slægten Ginkgo i disse ældre geologiske tider kaldes oftest for Ginkgoites).

Ginkgoites har længe været kendt af videnskaben fra de nævnte Jura- og Kridtlag, men var regnet for uddød, indtil man (dvs. europæerne) i Japan og senere Kina fandt levende eksemplarer af tempeltræet, Ginkgo biloba. I de mellemliggende geologiske aldre var slægtninge meget lidt kendt. DK 817 ligner pga. sin ”ukløvede” facon meget en Pliocæn art fra Nordtyskland, Ginkgo adiantoides.

DK 817 er fundet i lag fra dette mellemrum, idet Stolleklint Leret på fundlokaliteten blev afsat i det tidlige Eocæn, i lag fra bunden af Ølst Formationen. I øvrigt antager man, at dette var en ekstraordinær varmeperiode med stor tilstrømning af ferskvand ud over de havområder, hvor Stolleklint Leret blev afsat. Med dette tilflydende ferskvand fra en noget varmere periode end normalt i de tider, kan man let forestille sig, at bladet af vores DK 817 kan være transporteret ud til havs. (Se evt. under omtalen af Stolleklint Ler i Heilmann-Clausen 2006).

Bedømmelse:
DK 817 bør efter min opfattelse erklæres for Danekræ, og der foreslås en ”pæn” godtgørelse, da det så absolut er et unikt fund, og fordi den geologiske forekomst (fund) af slægten Ginkgo som nævnt er meget sparsom mellem Kridt og Nutid (hvor slægten jo blev ”genfundet” som ”et levende fossil”)!


Danicafossils © 2015