Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Osmeridae familie

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
794
Accessionsnummer:
DK 806
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Per Hansen
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Centralgraven, Fur (ved Stendal Høje)
Stratigrafi:
Fur Formationen [askelag ukendt]
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
Lamineret moler

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
En lille 'smelt' (osmeroid, den næstalmindeligste fisk i moler) omkring 10 cm lang, krummet sammen U-formet og med kraniet trykket dorso-ventralt, således at dermalknoglerne (gællelågs- og kæbe-knogler) ligger næsten symmetrisk presset ud til siden, og dermed blottes hele den ventrale del af gælleskelettet med tungen også perfekt symmetrisk. Også halens basale skelet er fint bevaret, ligeledes som meget skarpe og tydelige aftryk.

Betydning:
Gællebue-elementer, som normalt aldrig er synlige, er her exponeret i stor detalje på en måde, som jeg aldrig har set før (og jeg har set hundredevis af 'smelter' i både moler og cementsten, enkelte endog fra boringer 2 km under Nordsøen). Tungen og især gællebuerne med deres vedhæng (gillrakers etc.) kan derfor beskrives med hidtil ukendte detaljer, og den del af skelettet har traditionelt været tillagt stor systematisk værdi (på lavt niveau, arter, slægter). Haleskelettet er også af stor systematisk værdi, men på højere niveau (som familier, ordner). DK 806 er altså et meget 'heldigt' fund, som viser træk, der kun er kendt fra ganske få fossile benfisk.

Vurdering:
På grund af den videnskabelige interesse i de her exponerede unikke detaljer fra gælleskelettet af denne meget almindelige fisk bør den erklæres Danekræ. Den er desuden et fint stykke til udstilling.

 Note Smelt, plade og modplade, i lamineret moler.

Danicafossils © 2015