Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Chelonidae familie

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
783
Accessionsnummer:
DK 794
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Mette Hofstedt
Bestemt af:
Jesper Milàn
Lokalitet:
Esbjerg Havn
Stratigrafi:
Løsfund
Periode:
Sen Danien
Type:
Konkretion
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Jesper Milàn 
Fragmenteret stykke af rygskjoldet, en pleural plade, fra en havskildpadde. Stykket måler 20 x 9 cm og stammer fra en skildpadde der har været omkring 70 cm lang. På overfladen af stykket er bevaret arret efter samlingen af hornpladerne, og vinklen på dem muliggør en identifikation til familien Chelonidae.

Stykket er fundet løst i en stendynge på Esbjerg havn og sandsynligvis fisket op ved Jyske Rev, og derfor er dets stratigrafiske og geografiske ophav ukendt, men kalkstenen det er bevaret i er en typisk Sen Danien kalksten.

Hvad der gør stykket videnskabelig interessant er tilstedeværelsen af adskillige cirkulære bidmærker i oversiden af skjoldet samt flere områder med aflange skrabemærker hvilket viser at to forskellige slags dyr har spist af den. Indersiden af skjoldet er stært bioeroderet i form af amorfe gruber der går helt ind i det spongiøse knoglevæv.

Der er derfor en spændede taphonomisk historie der kan udledes af fundet hvilket giver det videnskabelig værdi, og DK 794 vil sammen med DK 779 indgå i en videnskabelig publikation der er under udarbejdelse. Jeg vil anbefale at DK 794 bliver erklæret for Danekræ.

 Note Skildpaddefragment med bioerosion.
Løsfund i stendynger på Esbjerg Havn (fra Jyske Rev).

Danicafossils © 2015