Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Osteichthyes klasse

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
782
Accessionsnummer:
DK 793
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Ejerslev Molergrav
Stratigrafi:
Fur Formationen [askelag +25 -> +30]
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Konkretion
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
DK 793, pigfinnet fisk i cementsten; niv. +25 - +30 askelag.

Fisken er næsten 10 cm lang totalt (standard længde 8 cm) med max højde 3 cm mellem bugfinner og forreste rygfinne. Kraniet lidt over 2 cm langt, næsten 2½ cm højt. Kort og ret høj underkæbe drejet ca. 45 gr. op med tyunde, spidse næsten oprette tænder, sandsynligvis i een række. Stor kam på nakkeregionen. Gællelågsknogler glatte, tilsyn uden takker på (om operculum har haft de vanlige to flade pigge, kan ikke ses tydeligt). Disse og kinden skælklædte. Det meste af kraniet og kroppen meget fint bevaret, men mange detaljer sløret af skælklædningen - næsten alt bevaret på højre plade, så at venstre plade næsten kun er aftryk.

Ryg- og gatfinne meget lange med svage pigge (ca. 12, henholdsvis 3) og omkring 20 stråler. 3 predorsale knogler, de to bagerste med usædvanlig vinkel mellem sig. Halefinne og dens basis med primitiv perciform struktur, dog tilsyneladende ingen plads til epuraler (primitivt 3 tilstede). Bryst- og bugfinner ses dårligt, dog nok en svag pig i bugfinnen. 11 (plus 1 eller 2 skjulte) abdominalhvirvler, 4-5 sidste med lange parapofyser til ribbenene, og 18 caudalhvirvler. Skulderbælte ses ikke så godt, dog med cleithrum kun svagt fremadrettet under hovedet og postcleithrum meget lang og krum (når et stykke bag basis af bugfinnen). Krop og store dele af hovedet klædt med ret store cycloide skæl (uden takker), runde eller ovale størst på midtkroppen og med sidelinie i ca. 5. række fra rygsiden.

Bestemmelse:
Denne ret detaljerede beskrivelse er nødvendig med de mange meristiske træk (talforhold), fordi denne fisk meget ligner en anden ganske sjælden art, men dog ikke synes at være identisk med den. Fx. har den anden art ingen skæl på hovedet, en lidt kortere postcleithrum og et par flere stråler i ryg- og gatfinne. Konklusionen er, at dette er en ny art af primitiv perciform fisk i gruppen Percoidei, den største gruppe blandt de pigfinnede (acanthomorphe) fisk, hvori familiernes indbyrdes slægtskabsforhold er ret ringe kendt. Molerets fauna er den ældste, der viser stor diversitet af disse primitive perciformer (aborrefisk), som idag er de dominerende i havet og med et par store undergrupper i ferskvand. I denne tidlige 'radiation' må forventes et stort antal kortvarige, uddøde linier med meget usikre slægtskabsrelationer.

 Note Havaborre i cementsten

Danicafossils © 2015