Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Osteichthyes klasse

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
778
Accessionsnummer:
DK 789
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Niels Laurids Viby
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Ertebølle Hoved,
Stratigrafi:
Fur Formationen [askelag -33]
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Konkretion
Sediment:
Slamsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
DK 789 Slank, pigfinnet fisk i 'skifer' fra Ertebølle.

'Skiferen' (forkislet slamsten) fra Ertebølle er sandsynligvis fra niveau omkring askelag -20, og der er vist ingen meget dybere skiferlag exponeret (altså ingen Stolleklint Ler).

Beskrivelse:
Slank fisk, ca 6,5 totallængde (SL ca 5,5 cm), ca 15 mm høj krop og 17 mm langt kranium. Gået itu på midten lige foran caudalregionen, men der er allerhøjst et par hvirvler gået tabt, men det gør det vanskeligt at bedømme, om der har været en lille afstand mellem rygfinnens pigge og den bagerste del med stråler. Desuden ligger gatfinnen så nær kanten, at dens pigge vanskeligt kan ses (? Præpareres).

Hvirvler ca. 10 (plus ??) abdominale + 16 caudale.

Rygfinne: ca 10 slanke pigge plus 10-11 stråler; 3 slanke predorsaler; gatfinne med 15-16 radier, hvoraf de forreste nok har støttet 2-3 svage pigge (Præp. på h. plade). Halefinne lidt inkomplet, men viser måske kun 8+7 principale stråler (13 grenede), og der er i basis 3 epuraler, 4 hypuraler af hvilke den dorsale så bred, at der måske er fusion mellem hyp4 og hyp5. 2 uroneuralia og meget kort neuralspina (torntap) på preural nr 2. Altså primitiv struktur for perciformer etc., dog med lidt reduceret antal grenede stråler. Brystfinne med 16-17 stråler; bugfinner ikke bevaret.

Skællene er mellem-store med ca. 20 rækker og sidelinie i nr. ca. 5-6 fra ryggen.

Kraniet med glatte knogler uden takker, operculums mulige pig(ge) dog ikke synlige (mast af hvirvlerne). Underkæbe relativt lang og slank med led midt under øjet og med lange, slanke og svagt krumme tænder i en række. Overkæbens premaxillare ret ødelagt, men den forreste tand meget kraftigere (resten ses ikke). Lille kam på nakkeregionen. Skulderbælte ikke så velbevaret, men med ret kort og lige postcleithrum.

Bestemmelse:
Ligner umiddelbart en carangid(hestemakrel) og præparation vil måske afsløre de typiske 3 gatfinnepigge (og der er et par arter kendt fra moler og Stolleklint Ler), men antal caudalhvirvler et par for højt, og tandsættet passer heller ikke for godt, så dette er nok endnu en primitiv percoid (aborreagtig) fisk, og er sandsynligvis en ny art. Under alle omstændigheder er gode fisk meget sjældne fra Ertebølle.

 Note Fisk fra Ertebølle Klint

Danicafossils © 2015