Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Ichnospecies sp.

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
733
Accessionsnummer:
DK 749
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Jesper Milàn
Bestemt af:
Jesper Milàn
Lokalitet:
Syd for Hasle havn
Stratigrafi:
Periode:
Mellem Jura
Type:
Sporfossil
Sediment:
Hasle sandsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Jesper Milàn 
Valuar rapport DK 749 Lille dinosaur fodspor fra Hasle, Bornholm

DK-749 repræsentere et lille stykke Hasle sandsten på 13x7 cm, fundet ved type lokalitetet syd for Hasle havn i den sydlige ende af aflejringen (N55° 10' 39.369"-E14° 42' 9.548"). Stykket indeholder et lille, men tydeligt fodspor fra en rovdinosaur.

Fodsporet er tretået, mesaxonisk, og på trods af dets lille størrelse har det med tydelige aftryk af alle tre tæer (A). Sporet måler 34 millimeter fra hælen til spidsen af den midterste tå og er 25 millimeter bredt mellem de yderste tæer, og vinklen mellem dets tæer er henholdsvis 20° og 23°, hvilket giver en total vinkel mellem de ydre tæer på 43°. Svage aftryk af små skarpe kløer kan anes i spidsen af hvert tåaftryk. Disse faktorer identificere sporet som et rovdinosaur spor.

Fodsporet er bevaret som et aftryk i overfladen på sandstenen, og der er bevaret en opløftet kant af sediment rundt om fodsporet (C). Fundet har stor videnskabelig værdi da det repræsentere det hidtil mindste fodspor fra en dinosaur fundet i Danmark, det eneste fra den tidsperiode og endelig er det meget lig spor fundet i de samtidige aflejringer i Polen (D), og linker derved den tidlig Jurassiske fauna fra Bornholm til den europæiske.

En videnskabelig artikel om fundet er blevet accepteret til trykning i Lethaia:

Milàn, J. & Surlyk, F. in press: An enigmatic find of a diminutive theropod footprint in the shallow marine Pliensbachian Hasle Formation, Bornholm. Lethaia

Jeg indstiller hermed til at DK-749 erklæres for Danekræ.

Danicafossils © 2015