Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Osteichthyes klasse

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
702
Accessionsnummer:
DK 742
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Stolleklint, Fur
Stratigrafi:
Periode:
Eocæn
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
Hvirvler: ca 11-12 + 16 plus 1, i alt ca 28-29. 3-4 sidste abdominale med kraftige parapofyser med ribben for enden, foran dem ledser ribben dir mod centrene. Der er ingen tydelige epipleuralia (intermuskulære ben på ribbenene), men nogle ku’ være skjult forrest, hvor det ikke kan ses, på hvilken hvirvel forreste ribben sidder (der er mindst 4 hvirvler skjult af gællelågsregionen foran cleithrum).
Der er en ret lang ’halerod’ (caudal peduncle) på ca 9 hvirvler, så bade rygfinne og den korte gatfinne slutter altså langt foran halefinnen.
Gatfinnen har 4 pigge, en kort plus tre lange, og kun ca 9 stråler bag dem. Første radie er slank og næsten lige, krummer svagt fremad og op i vinkel på 50-60 grader til spidsen af den kraftige men korte hæmal spina på første caudalhvirvel (undervejs rører radien også forsiden af den noget længere 2. hæmalspina). Resten af radierne er meget svagere og når i bundter af to el tre kun lige op mellem de flg 5 hæmalspinae. A: IV 9.
Rygfinnen er svær at optælle, men de forreste ret svage pigge synes støttet af 8 radier, så der er sandsynligvis 9 pigge efterfulgt af stråler støttet af 12 radier, dvs nok 13 stråler (den forreste nok en tynd pig). D: IX, I12.
Halefinnens basis synes primitivt ’perciform’ med adskilte hypuralia, måske separat u2 og 2 uroneuralia og nogle epuralia antydet (? antal), pu2 har kort neural-spina. C-stråler 9/8 principale og 6-7 stråler både dorsalt og ventralt.
Brystfinne højt placeret med mindst P: 15-16 stråler.
Bugfinner med en pig og 5 stråler: V: I 5, og slankt bækken pegende ret højt ca 30 grader skråt op ml cleithra.
Disse har en skrå, næsten loige forkant og krummer svagt, hvor en lille trekantet dorsal plade ses. Over den et ret langt slankt supracleithrum. Scapula og det måske ret store coracoid er dårligt afgrænset. 2 slanke postcleithra ses pege skråt ned bag bugfinnens basis.
Kraniet er trykket dorso-ventralt, så at begge øjne med mørkt pigment ses. Det lige parasphenoid løber lige iml dem og udbredes forrest som et vomer med tænder. Der ses kun meget lidt af kranietaget præp væk el sidder på en modplade ?), som dog nok har frontale ret bred bagerst, smalner fremad, hvor partiet over øjet synes at have små, mørke farvepletter. Og forrest ses overkæben med lille, slank maxillare og præmax med bånd af små tænder og en jævnt buet postmax proces, og tænder i bånd langs kanten.
Hyomandibulare med kraftig lamel på forsiden har et næsten to-delt hoved, og strækker sig lodret ned foran preoperculum, der bøjer forkanten næsten 90 gr frem og er lidt ornamenteret ved hjørnet med en vold, som måske ku’ fortsætte i en kraftig pig (skjult under interopereculum). Det noget trekantede operculam har meget kraftig, vandret pig med en konkav udskæring over, og suboperculum er stort og glat. Kun de tre bagerste og største branchiostegalia ses. Kun bagerste del af dermarticulare er exponeret, men resten af underkæben er nok skjult i matrix og kan præpareres frem.
Skællene er mærkelige, ganske små og tilsyneladende kompakte/konvexe over hele kroppen og meget mørke på et bevaret parti lige bag rygfinnen.

Bestemmelse:
Vanskeligt med en sådan ’primitiv’ percomorph fisk blandt de pigfinnede (Acanthomorfer), for skællene og det ’piggede’ operculum er det mest karakteristiske, og den lidt underlige start på rygfinnen genkender jeg ikke. Men det er med de underlige skæl en ny form for Stolleklint ler (ej heller kendt fra moléret).

Konklusion:
Som ny og unik klart danekræ.

Danicafossils © 2015