Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Discoceras sp.

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
701
Accessionsnummer:
DK 741
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Bestemt af:
Jan Audun Rasmussen, SNM
Lokalitet:
Sose Bugt, Bornholm
Stratigrafi:
Lindegaard Formationen
Periode:
Sen Ordovicium
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Jan Audun Rasmussen, SNM 
Et fragmenteret, ca. 6 cm langt og 4 cm bredt aftryk af en Discoceras bevaret i mørkegrå skifer, antageligvis Lindegaard Formationen. Spiralsnoede, ordoviciske cephalopoder fra Bornholm (og Danmark i det hele taget) er overordentlig sjældne og kendes hidtil i blot tre eksemplarer (Rasmussen & Surlyk 2012). Vækstlamellerne i det evaluerede eksemplar fremstår velbevarede og minder meget om dem der ses hos D. vasegaardense Rasmussen & Surlyk. Det usædvanlige ved dette eksemplar er, at aftryk af kammervæggene (septae) også ses tydeligt. Dette kan enten betyde, at der er tale om et eksemplar af D. vasegaardense, der giver helt ny information om kammerinddelingen hos denne art, eller alternativt, at der er tale om en anden, men tætbeslægtet, art. En nærmere morfometrisk analyse af eksemplaret kan kaste lys over dette.

Udover at have en åbenlys forskningsmæssig værdi er DK 741 meget flot bevaret og det er uden tvivl det af de nu fire kendte eksemplarer af Discoceras fra Danmark, der har den største udstillingsmæssige værdi.

Bedømmelse
Idet fossilet er overordentlig sjældent og værdifuldt i forskningsmæssig såvel som udstillingsmæssig værdi, vil jeg anbefale, at stykket bliver erklæret for Danekræ.

Danicafossils © 2015