Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Linuparus sp.

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
656
Accessionsnummer:
DK 714
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Kristian Larsen
Bestemt af:
Lokalitet:
Æbeltoft
Stratigrafi:
Periode:
Danien?
Type:
Forkisling
Sediment:
Forkislet kalksten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Sten Lennart Jakobsen 
Løsblok af forkislet kalksten med aftryk af ventralsiden af en fossil languster. De eksponerede dele viser fine morfologiske detaljer af den forreste del af skjoldet med en basisdel af den ene antenne samt et velbevaret sternum,som er meget signifikant for disse decapode krebsdyr.

Det er således den særlige udforming af sternum, der muliggør en sikker bestemmelse til slægten Linuparus.

Slægten tilhører familien Palinuridae, som omfatter 8 nulevende slægter, hvoraf 3 (Justitia, Jasus og Linuparus) også forekommer fossilt. Linuparus var vidt udbredt i Tethys fra midt Kridt i Europa og N.Amerika, men har i dag kun få nulevende arter i de sydøstasiatiske farvande mellem Kina og Japan, det østlige Australien og det sydøstligste Afrika.
Linuparus kendes fra det danske skrivekridt (DK 285), Bavnodde Grønsandet og forekommer tillige i Københavnskalken (Ø.Danien)i enkelte eksemplarer.

Men det foreliggende eksemplar udmærker sig ved, at være det første eksemplar, der viser en bevaret underside. Der er muligvis kun tale om én art af denne slægt i vores Danien, så en mere komplet beskrivelse af denne nye art er derfor muligt med dette fund.

Danicafossils © 2015