Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Mollusca diverse snegle og muslinger

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
652
Accessionsnummer:
DK 710
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Mette Hofstedt
Bestemt af:
Ingemann Schnetler
Lokalitet:
Gram Lergrav
Stratigrafi:
Periode:
Miocæn
Type:
Sediment:
Gram-ler

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Ingemann Schnetler 
Indstilling til danekrævurdering af nyt fund i Gram Lergrav af lerstykke med et koncentrat af talrige mollusker, bryozokoloni og otolith


Det Øvre Miocæne Gram Ler er meget fossilrigt, og især tidligere var store fossiler almindelige i leret. Det var, mens Gram Teglværk stadig eksisterede. Der findes stadig mange fossiler i leret, men det er stort set altid løsfund. Egentlige sammenskyl af store eksemplarer forekommer ikke.

I marts 2013 fandt Mette Hofstedt det afbildede lerstykke i lergraven ved Gram Museum, og Sten Lennart Jakobsen sendte mig det viste foto. Både Martin Abrahamsson og jeg kan bekræfte, at stykket med de talrige fossiler er en stor sjældenhed og rummer et betydeligt udstillingspotentiale. Det må derfor holdes samlet og er afgjort danekræværdigt, ikke mindst fordi stykket er et glimrende eksempel på, hvorfor Gram Leret tidligere kaldtes 'Astarteler'. Stykket indeholder desuden en række af de mest karakteristiske og smukke snegle samt en otolith og en bryozokoloni. De to sidstnævnte er også typisk for Gram Leret, så alt i alt er stykket et godt og repræsentativt billede af Gram Lerets fossilindhold.

I stykket er der disse arter:

Muslingerne Carinastarte reimersi og Nucula georgiana.

Sneglene Naticarius koeneni, Turritella tricarinata, Aquilofusus semiglaber, Bathytoma cataphracta jugleri og Narona rothi.

Desuden en otolith og en bryozokoloni.

Danicafossils © 2015