Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Heliconoides lillebaeltensis

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
636
Accessionsnummer:
DK 690
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Bestemt af:
Lokalitet:
Stratigrafi:
Periode:
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Ingemann Schnetler


 Beskrivelse:   af  Ingemann Schnetler 
DK 690 Indstilling til danekrævurdering af holotype og 3 eksemplarer af Heliconoides lillebaeltensis Janssen, Schnetler & Heilmann-Clausen, 2007 fra Trelde Næs.

Det Eocæne Lillebælt Ler, der bl. a. findes ved Trelde Næs, regnedes tidligere for at være meget fossilfattigt. Indsamlinger gennem de seneste år har dog givet et stort materiale af konkretioner, der indeholder velbevarede aftryk af bløddyrskaller. Der er således fundet ca. 2.000 konkretioner med sådanne aftryk. Der er fundet muslinger, en søtand, snegle og nautiler, men de fleste arter er meget sjældne. Der er i alt fundet 75 arter, hvoraf de fleste er snegle.

I konkretionerne findes der jævnligt nogle med aftryk af små pelagiske vingesnegle, ofte associerede med decapoder (krabber) i konkretionerne. To arter en almindelige og optræder ofte i stort antal. Undersøgelser har vist, at den ene af disse arter kunne identificeres som Heliconoides mercinensis (Watelet & Lefevre, 1885), mens den anden var ubeskrevet. Den fik i 2007 navnet Heliconoides lillebaeltensis Janssen, Schnetler & Heilmann-Clausen, 2007.

Der kendes talrige eksemplarer af Heliconoides lillebaeltensis, og holotypen samt 13 paratyper fandtes i en konkretion.

Arten kendes kun fra Nordsø Bækkenet, men den fine bevaringstilstand tillader sammenligning med beslægtede arter fra det engelske, franske og amerikanske Eocæn.

Konkretionen indstilles til danekræ på grund af dens videnskabelige betydning som holotype for den nye art og på grund af den smukke bevaring af holotypen og de 13 eksemplarer.


Danicafossils © 2015