Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Diodontidae familie

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
63
Accessionsnummer:
DK 74
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Tage Burholt
Bestemt af:
Svend Erik Bendix-Almgreen
Lokalitet:
Fur
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
? Stolleklint Ler

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Svend Erik Bendix-Almgreen 
Det drejer sig om en pindsvinefisk-lignende form hørende til den avancerede teleost orden Plectognathi, som ikke tidligere er påvist i Danmarks fossile fiskefaunaer.
Eksemplaret er ca 15 mm i længde og så velbevaret, at alle vigtige morfologiske træk i hovedets (inklusive kæbernes og deres specialiserede tandbevæbnings ydre form), kroppens og finnernes skelet kan klarlægges. (Desværre er tændernes hårdvæv ikke bevaret; dets histologi ville have været af stor interesse for undertegnedes forskning). De forholdsvis store skæl med deres ene kraftige pig står klart frem på fossilet. Bækken og bugfinner mangler som hos egentlige pindsvinefisk, der imidlertid ikke har rygfinnepigge som de, der er til stede hos denne fossile form.
Der er ikke beskrevet nogen form, som helt ligner denne nye fiske-type, der kan minde lidt om visse former fra Nedre Eocæn ved Bolca (Italien).

Valuering:
Dette velbevarede fiskefossil er videnskabeligt set så vigtigt, at jeg uden tøven anbefaler det som Danekræ.

Fossilet er især bemærkelsesværdigt værdifuldt, når det sammenholdes med to andre pindsvinefisk-lignende fossiler, der behandles under en anden af de her fremsendte Danekræ sager. Det er muligt, at disse tre eksemplarer kan repraesenterer stadier, som viser anatomiske ændringer under ontogenien, f.ex. reduktion af bækkenet.

 Note "Pindsvinefisk" i Stolleklint Ler?

Danicafossils © 2015