Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Osteichthyes klasse

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
601
Accessionsnummer:
DK 672
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Mette Hofstedt
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Esbjerg Havn
Stratigrafi:
Periode:
?Miocæn
Type:
Konkretion
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
DK 672 Stort fiskeskæl i sandstenskonkretion.

Start benfiskeskrel, ca. 3 x 3 cm, og ret kraftigt, tykt (OBS: Skør overflade). Tætte, lidt uregelmæssige og koncentriske cirkuli (tilvækstlinier) og svag tendens til opdeling i lober basalt (fremad, den overlappede del), og at circuli løber mere ud mod bagranden (apicalt).
Sandstenskonkretionen (eller er det blot en rullet sandsten ?) består af mørkebrunt glimmersand, og kan minde om de tidl. Miocæne konkretioner fra Jyske Rev. Og da den er fundet ikke så langt fra "Glimmerlerskløften", kunne den måske komme derfra? I al fald er dens alder nok Sen Oligocæn eller ældre Miocæn.

Bestemmelse:
Skællet er klart fra en tarpon-slægtning (Megalopid), altså en stor primitiv benfisk af gruppen Elopiformes, sådanne som fra Europa kun kendes fra Eocæn (Moleret, London Ler og Sen Eocæn i Rusland), og iøvrigt er kendt fra Sen Jura og Kridttiden. D.v.s. den yngste elopiform kendt som fossil i Europa (sandsynligvis verden). I nutiden findes kun to arter af tarponer i henholdsvis Stillehavet og i Vest-Atlanten/Karibbien i subtropisk-tropiske områder som ret kystnære (kan gå ind i store flodmundinger) og pelagisk som meget populære sportsfisk, der i Karibbien kan nå 2½ m og over 150 kg (i Moleret lige så store).

Vurdering:
Med denne unge alder (Oligocæn-Miocæn, som bør checkes ved mikrofossiler) er fundet helt unikt og lidt af en sensation både tidsmæssigt og geografisk. Det er klart et danekræ p.gr.a. denne usædvanlige historie som førstegangsfund.

Palynologisk analyse af DK 672, Røjle Klint (vest).
Prøven indeholdt et meget sparsomt selskab af dinoflagellat cyster:

Dinoflagellat selskab:

Glaphyrocysta semitecta
Wetzeliella spp.
Enneadocysta pectiniformis
(?)Homotryblium tenuispinosum

Aldersbestemmelse: Rupelien (Tidlig Oligocæn)

(Sliwinska 2011)


 Note Fiskeskæl

Danicafossils © 2015