Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Dinosauria orden

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
598
Accessionsnummer:
DK 669
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Mette Hofstedt
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Grønninghoved Strand
Stratigrafi:
Løsfund (glacialtransporteret)
Periode:
Tidlig Kridt?
Type:
Sediment
Sediment:
Kvartssand

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
"Raptor"-tand i kvartssand.

Sten L. Jakobsen har nu sendt mig en meget stor forstørrelse, og der kan derfor være god grund til at tilføje endnu et par detaljer, som bekræfter, at det er en lille dinosaur-tand:

Tandens bagerste, konkave skærerand har tydeligt savtakning, der minder om dromaeosaurernes, og forreste skærerand, som er meget mere slidt, viser faktisk proximalt også spor af en lignende savtakning af samme størrelse (dvs. et relativt forhold mellem skærerandene angående takker pr. mm nær 1,0, karakteristisk for primitive dromaeosaurider). Der er også som hos flere af disse en svag "fure" (konkavitet) på begge sider af skærerandene, og der er tætte, tynde længdefurer i emaljen (som dog måske blot "revner" på den måde). Tanden er lidt asymmetrisk med den indre side mest krum, og spidsen viser et naturligt slid.
Jeg mener ikke, at der kan være tvivl om, at dette er en lille dinosaur-tand, sandsynligvis en dromaeosaur ("raptor"), og næppe en krokodille- eller en fisketand. (Min oversigt over de danske dinos-fund er netop udkommet i en bog i juli: Godefroit [ed.] om iguanodonterne fra Bernissart i Belgien og andre steder og om kretassiske dinos faunaer - Gilles må have fået sit eksemplar også).

Alderen bør selvfølgelig på et tidspunkt forsøges nøjere bestemt ved hjælp af mulige mikrofossiler, men uanset om dette skulle falde ud som Tidlig Kridt (mit sandsynligste gæt på en sådan ren kvartssand) eller måske sen Jura, så er dette klart irrelevant i forhold til fossilets status som Danekræ: et helt usædvanligt, heldigt og unikt fund på et helt uventet sted. Der må stærkt opfordres til, at samlere forsøger at finde flere af lignende (fjerntransporterede) løsblokke.

Tillæg 28/9-12 til tidligere evaluering v. N. Bonde.


 Note Dinotand - sagen afventer

Danicafossils © 2015