Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Ichnospecies

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
574
Accessionsnummer:
DK 640
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Thomas Hansen og Jesper Milàn
Bestemt af:
Jesper Milàn
Lokalitet:
Rødvig, Stevns Klint
Stratigrafi:
Periode:
Sen Maastrichtien
Type:
Sediment
Sediment:
Skrivekridt

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Jesper Milàn 
Underligt diskformet fossil fra Stevns Klint

Beskrivelse:
Fossilet består af plade og modplade af en rund,svagt skålformet struktur, 13 cm i diameter der består at en central rund del, hvorfra der udgår otte symmetriske Iober. Fossilet er et glat aftryk uden spor af skaller eller andet skeletmateriale. De to dele af fossilet blev fundet ved Korsnæb Odde, Rødvig. En del blev fundet løst på stranden af undertegnede og den anden del blev fundet in-situ i det øverste Maastrichtien,20 cm under fiskeleret af Thomas Hansen,Institut for Geografi og Geologi.

Etter at have vist fossilet til flere forskellige eksperter indenfor feltet er der to muligheder der går igen blandt de mange bud der er kommet ind. Enten er det en algekoloni der har vokset på bunden. Det kan forklare den runde struktur og de koncentriske "ribber" i fossilet kan være vækst ringe. Problemet med den teori er at de eksisterende palaeoøkologiske modeller for kridtet siger, det er dannet under den fotiske zone,og at alger behøver sollys.

En anden teori er at det er aftrykket af en Meduse. Den otte-tallige symmetri af fossilet kunne tyde pat det hører til blandt anthozoerne og meget lignende fossiler fra blandt andet Solnhofen er blevet fortolket som meduser. Imidlertid er der mange taphonomiske problemer der skal forklares for at en meduse kan blive bevaret i skrivekridtet.

Konklusion:
Begge muligheder er spændende og har potentiale for videre videnskabelige undersøgelser. Så selvom fossilet ikke kan identificeres med sikkerhed er det unikt og bør erklæres for danekræ, da fremtidige underøgelser kan kaste lys over dets sande identitet. Derudover har det stor udstillingsmæssig værdi, da det fremstår meget tydeligt i kalkstenen.


 Note Sporfossil - vandmand?

Danicafossils © 2015