Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Ichnospecies

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
519
Accessionsnummer:
DK 578
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Mette Hofstedt
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Esbjerg Havn (fra Jyske Rev)
Stratigrafi:
Periode:
Tidlig? Miocæn
Type:
Konkretion
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
Gravegang med otolitter og knoglefragmenter.
Glimmerholdig sandsten som løsblok fra Jyske Rev (V. f. Harboøre) fundet på Esbjerg Havn Alder formodentligt (Tidlig ?) Miocæn; plade og modplade (i mange stk).

Gravegangen måler ca. 20 x 2 cm som bevaret, men stikker ud af begge ender på konkretionen og har været længere, og den indeholder omkring 3 otolitter og masser af knoglefragmenter fra benfisk. Sådanne ansamlinger med gode otolitter er ikke særligt almindelige, og en specialit vil nok kunne bestemme otolitterne præcist.

Bestemmelse:
Det er 3 øresten fra torskefisk. Knogleresterne er ganske svære at bestemme, men i al fald nogle af dem kunne godt være fra torskefisk. Sådanne er uhyre almindelige i Nordsø-områdets Oligocæn-Miocæn og er beskrevet fra den sydlige del af området/havbugten. Der er store skæl og mindst en flad knogle fra sildefisk (Sardinella-lign.) og vist et større uidentific skæl. Nogle knogler kan yderligere frempræpareres.

Vurdering:
Det er et fint stykke med kombi af både bestembare otolitter og knogler i en gravegang, hvor det utvivlsomt er måltidsrester fra et krebsdyr. Så pæne stykker er ikke almindelige og bør derfor antages som danekræ. Disse mange stykker fra Jyske Rev er jo for os helt ubekendte Miocæne faunaer, som må være transporteret nordfra, og det ligner ikke umiddelbart Miocænet fra Thy (Skærum etc.).

Du kan downloade en artikel om Jyske Rev her.


 Note Sporfossil - gravegang med øresten

Danicafossils © 2015