Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Osmeridae

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
517
Accessionsnummer:
DK 575
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Søren L Mathiesen
Bestemt af:
Lokalitet:
Fur
Stratigrafi:
Periode:
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
'Smeltens' bevarede længde ca. 8 cm, idet halen er knækket af, totallængde oprindeligt ca 10 cm, dvs. en ret lille og ung fisk (max længde ca. ½ m), og byttet, den alm. lille 'guldlaks'/argentinoid er bevaret med ca. 6 cm uden en del af halen, skønnet totallængde nok 8-9 cm, og dermed nær max størrelse. Så stor at smelten har forslugt sig, og byttets hale stadig stikker ud af munden, og hovedet når ned til smeltens bækken (altså typisk ’head first’).Begge fisk er så perfekt bevaret som aftryk, at forrådnelsen i det iltfattige bundslam er foregået uhyre langsomt.

'Smelten' er typisk med ret lang anal-/gatfinne med ca. 20 stråler, og tungen presset ud af mundbunden med den typisk formede distale ceratohyale, som har et stort, dorsalt, ovalt indsnit el foramen, og der er en perfekt bevaret glossohyale uden tænder. Fine kæbetænder,og endog palatinas tænder er synlige i ganen. Slankt urohyale, ca. 8 branchiostegalia (gællehudstråler) og de ventrale dele af alle 5 gællebuer på begge sider (ses sjældent).

Bedømmelse:
Begge fossiler, rovfisk og bytte, er meget perfekt bevaret som aftryk. Flere smelter er fundet med den lille guldlaks i maven, men dette er den første, der direkte har 'kløjs' i byttet, som stikker ud ad munden.

Evaluering:
Fossilet bør klart være danekræ, det har en unik type af bevaring for dette arts-par vist med stor pædagogisk klarhed, så at den også er af videnskabelig vigtighed – og den udstillingsmæssige værdi er endnu større. Et sjældent flot fossil.

 Note Fisk - smelt med bytte - Osmeridae

Danicafossils © 2015