Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Dromaeosaurus sp.

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
501
Accessionsnummer:
DK 559
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Jens Kofoed
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Robbedale, Bornholm
Stratigrafi:
Periode:
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
Fossilet er en tandkrone ca. 15 mm høj af en tand fra en rovdinosaur med ovaloid tværsnit og forreste og bagerste skærerand med små takker af subrektangulær facon og ca. lige mange pr cm på begge kanter. Bagerste skærerand er svagt sinusoid. Der er lidt slid på spidsen (som kort efter fundet blev brækket af og flækket).
Fundhistorien er pudsig: For nogle få år siden blev nogle dynger sand fra den fredede Robbedale-lokalitet (på Regitze Benthiens grund i den nedlagte ’Carl Nielsens sandgrav’) bragt til NaturBornholm, for at børn o.a. skulle kunne gå på fossiljagt i dem mod at aflevere sjældenheder til NaturBornholm. Ingen bemærkelsesværdige er kommet ud af det, men i eftersommeren 2008 rodede stedets naturvejleder, Jens Kofoed, i dyngerne og fandt DK 559. Den oprindelige idé var altså ikke så dårlig, og aktiviteten bør fortsættes – især nu hvor der ikke længere er en gruppe arbejdsløse under Regitzes ledelse til at tage sig af plejen af lokaliteten (efter den plan udarbejdet af NB for ’Amtet’)..

Tydning:
Fundet er næsten magen til DK 315 (21 mm tandkrone fundet i 2000) og kommer utvivlsomt fra samme el. meget nært beslægtet art som denne, Dromaeosauroides bornholmensis Christiansen & Bonde 2003, og var nok tilsv. placeret forrest i munden på en vel op mod 3 m lang dromaeosaur (fuglenes søstergruppe).

Evaluering:
Som blot rovdinosaur nr to (og dino-tand nr tre i alt) fundet i den basale Jydegård Fm er denne tand klar kandidat til danekræ. Der er tilmed det specielle ved sammenligning med lignende tænder fra tidlig Kridt i de omliggende lande lande, at specielt fra Purbeck i UK er beskrevet tre tilsvarende tænder i størrelsen 15 – 18 mm som slægten Nuthetes, hvilket utvivlsomt er en fejlidentifikation (sådanne tænder er meget mindre og lidt mere primitive, måske ikke fra dromaeosaurer).Også de tre tænder er med stor sandsynlighed fra Dromaeosauroides, og de er under beskrivelse ved NB).

 Note Krybdyr - dinosaurtand - Dromaeosaurus sp.

Danicafossils © 2015