Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Diodontidae sp.

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
479
Accessionsnummer:
DK 535
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Annie K. Nielsen
Bestemt af:
Lokalitet:
Fur
Stratigrafi:
Periode:
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
En ca 1½ cm lang 'pindsvinefisk', ikke helt intakt, i 'skifer' fra Ertebølle. Lokaliteten er interessant, for ved Ertebølle Klint, mener jeg, at man ikke kommer dybere ned i Fur Fm end til 'stribet cementsten' (niv -26 til 28), som engang i mellem er exponeret på stranden. Dvs at der endnu mangler et par m før end man når ned til -33 (aldrig set der) og det underligg. Stolleklint Ler, hvorfra ALLE andre pindsvinefisk kommer (ved Stolleklint). En stor bue af de tykke 'øvre skifer' ved ca -20 er exponeret i klinten, og der er derfor god grund til at tro, at fisken kommer fra det niveau omkring aske -20 og dermed er det eneste ex fra Fur Fm (moléret).

Den lille fisk er ikke specielt velbevaret, men har dog hele rygraden m 21 hvirvler, inkl den sidste, selvom halefinnen er faldet af. Også rygfinnens pigge og stråler manglere, og det stk. hvor gatfinnen og evt bækken med bugfinner skulle være mangler også. Der ses heller ikke brystfinnen. Skælklædning af de kraftige plasder med en midt-pig er intakt, men spaltningen gør dog, at alle hvirvler kan ses (det sker ikke ofte hos disse).

Det mest interessante er den måde, den er spaltet på i 'kinden' foran det meget smalle forgællelåg og gællelåget, nemlig så at flere kraftige gællebuer kan ses - sådanne er aldrig tidligere set hos disse små fisk. Endelig er foan det udmærkede kranietag og øjeregionen det meste af snyuden og kæberne endnu skjult i matrix. Derfor vil man ved forsigtig præparation nok kunne få kæberne bedre frem end hos noget andet ex, og det er vigtige karakterer (de fleste andre er slittet igennem knoglerne).

Evaluering:
Trods den ikke særligt spektakulære bevaring, så viser dette stk nogle anatomiske detaljer, som ikke er set før (og andre kan fås frem - hvis man har en go' præparator). Endelig er fossilet sandsynligvis som den eneste pindsvinefisk fra selve Fur Fm i 'øvre skifer' (Gry's opr 'skifer-niveau') og dermed yngre end alle de andre fra Stolleklint Ler. Derfor er fossilet videnskabeligt interessant og bør blive danekræ.

 Note Fisk - pindsvinefisk - Diodontidae

Danicafossils © 2015