Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Gadiformes orden

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
459
Accessionsnummer:
DK 514
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Emilie Grarup
Bestemt af:
Lokalitet:
Stendal Høje, Fur
Stratigrafi:
Periode:
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
Den juvenile torskefisk er meget fint bevaret og er ca. 6 cm lang med et hoved på ca. 10 mm. Halefinnen er bøjet lidt op og en smule itu, men ellers er fisken usædvanligt komplet.
Krainet viser tydeligt kæberne med ganske små tænder i "bånd", hvilket afgør, at det ikke er molerets almindelige kulmule-slægtning, men en af de andre meget sjældne torskefisk i moleret.

Kommentar: Moleret fra det tidligste Eocæn er verdens ældste aflejring med nogen diversitet af torskefisk bevaret som skeletter (der er allerede en del Paleocæne otolitter af torskefisk , gadiformes, og deres nære slægtninge ålebrosmer, f. eks. i Lellinge Grønsand). En merluciid, Rhinocephalus ("kulmule"), er meget almindelig og nem at kende på tandbevæbningen, og der er også mange små torskefisk omkring 3 cm lange, som måske er dens unger, men andre typer af gadiformer er meget sjældne, kun kendt fra få, ofte ikke komplette exemplarer.
DK 514 har derfor stor interesse ved at være helt intakt, så at det skulle være muligt at bestemme, hvilken gadiform familie, den tilhører. Finnerne er relativt primitivt udformet, så der er ingen grund til at tro, at det skulle være den egentlige torskefamamilie, Gadidae, som kan regnes for mest avanceret inden for gruppen og nok først kendes fra Oligocæn.

Konklusion: Erklæret for danekræ på grund af sjældenheden og den vigtige videnskabelige interesse i udredning af den tidlige historie for en af nutidens vigtigste fiskegrupper i Nordsøen og omegn. En af de få grupper som kan følges i gennem hele områdets Tertiær, dog mest ved hjælp af. otolitter (øresten).

 Note Fisk - torskefisk - Gadiformes

Danicafossils © 2015