Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Insecta phylum

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
454
Accessionsnummer:
DK 508
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Ole Burholt
Bestemt af:
Lokalitet:
Salgerhøj, Mors
Stratigrafi:
Periode:
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels P. Kristensen 
Isoleret vinge, bevarede del (mest basale afsnit ikke bevaret) 43 mm lang; at dømme efter costalfeltets bredde næsten med sikkerhed en forvinge.

Henførelsen til Neuroptera forekommer indiskutabel.

For den foreløbige bestemmelse til ’silkeflorvinge’ (Psychopsidae) taler det ekstremt tæt ’sekundært forgrenede’ ribbenet og ribbe Sc-R-Rs-konfigurationen, der efter min tolkning godt kan beskrives som en såkaldt ’vena triplica’, som specielt denne familie er kendt for. Men vingeFORMEN forekommer at have normale neuropterproportioner og dermed at være noget 'forkert' for denne familie, hvis medlemmer mig bekendt alle er (og var) udpræget bred-/rundvingede. Vingeformen peger snarere på familien Polystoechotidae, som også kan have en tilnærmet ’vena triplica’-konfiguraton; den er i nutiden kun er repræsenteret i den nye verden.

Slægten Palaeopsychops Andersen, 2001 er af Makarin & Archibald (Ann. ent. Soc. Amer. 96: 171-180, 2003) tolket som også tilhørende familien Polystoechotidae. Nærværende fossil ligner Palaeopsychops ved de skråt (nedad-udad) forløbende pigmentbånd på vingen, men den har altså en for familien betydeligt mere ’typisk’ vingefacon. Derved bliver fossilet et interessant (netop ikke missing) ’link’ til Palaeopsychopsis. Jeg mener ikke med sikkerhed at have observeret den distale tvegrening af tværribberne i costalfeltets mere basale afsnit, som typisk findes hos begge nævnte familier; dette kan skyldes ukomplet bevaring af netop det helt yderste kantfelt af vingen.

I betragtning af fossilets i øvrigt rimeligt gode bevaringstilstand, samt dets ovennævnte systematiske interesse (og størrelse – det forekommer faktisk udstillingsegnet!), vil jeg ikke tage i betænkning at indstille, at det får status som danekræ.

 Note Insekt - sommerfugl

Danicafossils © 2015