Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Jenkinsella sp.

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
450
Accessionsnummer:
DK 502
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Lokalitet:
Ejerslev, Mors
Stratigrafi:
Periode:
Type:
Sediment:

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
I cementsten med askelag +25 - 30 er fundet to næsten 2 cm lange, meget velbevarede og kraftigt mineraliserede frugter af Jenkinsella. Disse er kendt fra det tidlige eocæne London Ler ( findes fra Sen Kridt til M. Eocæn på den nordlige halvkugle). De hidtil ukendte frø af disse frugter kan være bevaret indeni. Slægten anses for beslægtet med hjertetræ (eller "Katsura" træ eller japansk Judastræ), Cercidophyllum, der i dag rummer kun to arter af store løvtræer op mod 50 m høje træer fra Japan og Kina (Asiens højeste træer), som placeres i deres egen familie. Cercidophyllum kendes som frugter og blade fra Vest- og Øst-Grønlands Paleocæn, som del af den arcto-tertiære flora.

Kommentar: Bestemmelse og nogle af vore infos kommer fra palæobotaniker Steve Manchester.
Frugterne er meget velbevarede og altså potentielt vigtige angående info om frøene. Sådanne er afbildet af Koch fra hans V-Grønlandske Cercidophyllum, som har noget slankere frugter med små, skævt vingede frø. Hjertetræ kan købes på planteskoler i dag, alle er klonede hanner opr. fra ét japansk træ af den art, som i dag også findes visse steder i Kina (nogle giver disse eget artsnavn). Den anden art har en meget begrænset udbredelse i japanske bjerge og sælges vist også over hele verden. Det er selvfølgelig interessant - og observeret langt tilbage - at en del gammelt tertiære arter fra NV-Europa i dag har nærmeste slægtninge i Ø- og SØ-Asien såvel på land som i vandet.

Konklusion: Disse flotte frugter er helt klart et danekræ, dels er de meget sjældne (2 fund kendes - det andet, som er itu, kan passende præpareres for at finde frø), dels er de videnskabeligt vigtig, dels er det et ganske fint udstillingstykke.

 Note Plante - judastræ - Jenkinsella sp.

Danicafossils © 2015