Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Chanoidei? underorden

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
44
Accessionsnummer:
DK 53
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Lokalitet:
Fur
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Svend Erik Bendix-Almgreen 
Fossilfundet, som behandles her, er gjort af Hr. Henrik Madsen, Nykøbing Mors, den 20/10 1991 i Manhøj Grav på Fur. Det er bevaret i stribet cementsten fra Molerserien og er indkommet til Geologisk Museum i juni 1993 via Lektor Niels Bonde (som har lånt stykket fra finderen i januar 1992).
Stykket viser hovedet inkl. gælleregionen og forreste del af kroppen med skælklædning af en fisk, som i modsætning til flertallet af Molerseriens fiskefossiler, ikke er helt fladtrykt. Stykket har været genstand for præparationsforsøg (med bl.a. mejsel), formodentlig udført af finderen.

Status for fundet:
Det drejer sig om en primitiv benfisk, måske en chanoid (? en slægtning til nutidens Chanos chanos: "mælkefisk") evt. en art af slægten Halecopsis. Dele af kraniet med gælleregionen er repræsenteret ved forholdsvis velbevarede knogler i næsten oprindelig indbyrdes position. Endvidere kan de forhåndenværende dele af skælklædningen og lidt af brystfinnen ses bevaret relativ godt. Givetvis vil stykket efter fagmæssig præparation give særdeles gode informationer og må derfor anses for videnskabeligt værdifuldt. Det bør derfor måske opnå anerkendelse som Danekræ. Alternativt vil det være vigtigt at erhverve stykket til Geologisk Museums samlinger ved køb fra finderen.


 Note Benfisk, muligvis en chanoid og dermed en fjern slægtning til nutidens mælkefisk i cementsten.

Danicafossils © 2015