Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Galeaster sp.

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
432
Accessionsnummer:
DK 480
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Ellen Merete Andersen
Bestemt af:
Lokalitet:
Klim Kalkgrav, Thy
Stratigrafi:
Periode:
Paleocæn [Tidlig Danien]
Type:
Sediment:
Bryozokalk

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Søren Bo Andersen 
Galeaster carinatus er en meget sjælden art søpindsvin. Da Ravn i 1927 opstillede arten, var det på kun 1 eksemplar fra bryozokalk på Stevns Klint. Dette eksemplar er lettere beskadiget, gattet mangler, og overfladen er dækket af bryozoer m.m., derfor er tuberculation og andre overflade-detaljer ikke tilgængelige på Ravns holotype. Jeg er bekendt med endnu et fund af Galeaster. Her er tale om et temmelig deformeret eksemplar (bryozokalk, Hammelev Kalkgrav (inden for Sangstrup Klint), Djursland), men det bibragte ingen nye detaljer.

Det nyfundne eksemplar, som kommer fra Klim, derimod, er perfekt på alle måder. Det er helt og ubeskadiget, det viser gattets facon og placering, og ikke mindst kan man (allerede inden en rensning) se tuberkler (pigvorter) og deres variation på ydersiden af skallen. En blid rensning vil sandsynligvis få skallen til at fremstå med alle ønskelige detaljer. Det ser ydermere ud til, at der et par steder på overfladen ligger et par fine, tynde pigge, som meget vel kunne høre til denne gravende "sømus-form".

Det nye fund bidrager således med mange hidtil ukendte detaljer om dette meget sjældne, danske Danientidssøpindsvin. Måske vil en nærmere undersøgelse af detaljerne omsider kunne afgøre, hvor nært slægtskabet er med Galeaster bertrandi (fra Pyrenæerne, Krim og Kazachstan), idet nogle har ment, at de to arter kunne være identiske.

Min vurdering er, at fossilet har megen videnskabelig værdi med de mange nye detaljer, og at det tillige er så sjældent, at dette alene burde kunne kvalificere til en Danekræstatus.

 Note Irregulært søpindsvin, Galeaster sp., fra bryozokalk.

Danicafossils © 2015