Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Mineralia

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
387
Accessionsnummer:
DK 425
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Klitgården, Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Konkretion
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
Vulkansk aske.
Det lyse moler i Limfjordsområdet veksler med overvejende mørke lag af vulkansk aske, der har fået numre fra -33 til +140. De nederste askelag, under -33, findes i Stolleklint Leret.

DK 425 er et 3 - 6 mm tykt, lysegråt lag af vulkansk aske, som formodes at svare til lag -18 eller -18a. Det særlige ved askelaget er, at det her er bevaret i cementsten, som har ydet beskyttelse mod senere forvitring og anden omdannelse. Andre steder kendes laget kun i uhærdnet moler. Det består af tyndvæggede fragmenter af farveløs vulkansk glas samt spredte større korn af mineralet sanidin.

Nye undersøgelser har sandsynliggjort, at en række askelag fra moleret i intervallet -17 til -19b, herunder -18 og -18a, har haft deres udbrudssteder omkring Gardiner vulkankomplekset i Østgrønland, hvor store vulkaner var aktive omkring Paleocæn-Eocæn grænsen for ca. 55 mill. år siden. Askelag -17 med sin meget specielle mineralsammensætning er dateret til 55,1 mill. år. Sporelementer i askelag -33 viser, at asken kommer fra den lille ø Lundy i Bristolkanalen.

 Note Vulkansk aske, lag -18 eller -18a, i cementsten.

Danicafossils © 2015