Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Osmylidae familie

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
367
Accessionsnummer:
DK 405
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Lokalitet:
Sundby Strand, Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen [askelag +25 -> +30]
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af   
Et skiferstykke (5x4x2,5 cm) samt modplade (3,5x2,5 cm), begge mærket "5-B2349" og med velbevaret aftryk af bagvinge af netvinge (Neuroptera: fam. Osmylidae). Vingens ribbenet er meget karakteristisk (denne bagvinge er uden markante pletter eller bånd. Forvingen, som også er indstillet til at blive danekræ, har to brede mørke bånd). Længde af vingen: ca. 3,0 cm.

Bedømmelse:
Dette eksemplar repræsenterer art nr. 3 ud af fire meget karakteristiske arter af familien Osmylidae (vandmyreløver), som er en nyerkendt familie fra moleret (jfr. MS af R. Willmann, Göttingen Universitet). Denne bagvinge udgør sammen med fundet af forvingen, som er udnævnt til holotype, de eneste fund af arten.

Konklusion:
Fundet af en usædvanlig velbevaret bagvinge af en ny netvingefamilie fra moleret er af enestående videnskabelig og udstillingsmæssig værdi. Desuden repræsenterer fundet en potentiel paratype for en meget karakteristisk art, som dog ikke er navngivet endnu. Vigtigt belægsmateriale. Fundet bør derfor sikres, f.eks. ved indregistrering og opbevaring på et statslig eller statsanerkendt museum.

 Note Bagvinge af vandmyreløve i cementsten.

Danicafossils © 2015