Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Nepidae familie

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
36
Accessionsnummer:
DK 41
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Nils Møller Andersen
Lokalitet:
Fur
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
Moler

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Nils Møller Andersen 
To stykker skifer (plade og modplade), henhv. ca. 4 x 3,5 x 1 cm og 4 x 3,5 x 0,5 cm, begge påført nummeret 16-3520 på bagsiden. Centralt placeret aftryk af et insekt. Aftrykket måler ca. 2,0 x 0,7 cm. Insektets bryst og bagkrop er relativt tydelige mens hoved og ben er ufuldstændigt bevarede. Fundet er ledsaget af separat datablad med registrerings-nummer, findested, finder og horizont (askelag -21 skifer).

Sammenligning med tidligere fund:
Den fossile tæges generelle habitus og strukturelle detaljer tillader en sikker bestemmelse af dyret som hørende til ordnen Hemiptera-Heteroptera (tæger), familien Nepidae (skorpionstæger). Denne insektgruppe er ikke tidligere fundet i moleret. Det aktuelle fund er således det hidtil ældste (i hvert fald fra Tertiær).

Konklusion:
Fundet af en fossil skorpionstæge i moler er af enestående videnskabelig interesse, bl.a. fordi det er med til at komplettere billedet af en mangfoldig insektfauna i det Sydskandinaviske omrade i øvre Palæocæn. Fundet bør derfor sikres, f.eks. ved indregistrering og opbevaring på Geologisk Museum, Københavns Universitet. Det aktuelle fund er velbehandlet samt ledsaget af de nødvendige funddata.

 Note Skorpiontæge i moler.

Danicafossils © 2015