Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Neuroptera orden

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
335
Accessionsnummer:
DK 370
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Alice Rasmussen
Bestemt af:
Stig Andersen, Ph.D., Cand. Scient.
Lokalitet:
Feddet, Præstø
Stratigrafi:
Fundet i opskyl på stranden
Periode:
Eocæn
Type:
Indeslutning
Sediment:
Rav

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Stig Andersen, Ph.D., Cand. Scient. 
Fund af ubeskret art af netvinger fra Baltisk rav (Eocæn).

Cylindrisk, 2,2 cm langt, klart, lysegult rav med indeslutning af fuldstændig bevaret eksemplar af netvinge (Neuroptera: Neurortidae). Vingenerverne har et karakteristisk forløb, som tillader en sikker bestemmelse til familie. Især bemærkes de mange tværribber i vingen, som adskiller familien fra en anden meget lignende familie fra Baltisk rav uden tværribber, nemlig familien Sisyridae. Begge familier adskiller sig fra de fleste andre netvinger ved at have vandlevende larver, som mærkeligt nok også kendes fra ravet. Der kendes kun 10 nulevende arter af Neurortidae. Længde af forvingen ca. 5 mm.

Bedømmelse:
Netvinger er sjældne i Baltisk rav (se f.eks. "Atlas der Pflanzen und Tiere im Baltischen Bernstein" (Weitschat & Wichard 1998) og "Arthropods in Baltic Amber" (J-W. Janzen 2002). Ifølge Svend Gisle Larssons bog om rav (1978) findes der kun 11 eksemplarer på Zoologisk Museum (denne samling rummer ellers mere end 7.000 stykker rav med insektindhold). Arten er ubeskrevet, idet familien endnu ikke er blevet systematisk bearbejdet. Eksemplaret repræsenterer formodentlig ikke et unikt fund (i modsætning til mellusen, som også er indleveret til danekræbedømmelse).

Konklusion:
Dette sjældne fund af en ubeskrevet art af netvinger er af enestående videnskabelig og udstillingsmæssig værdi. Selv om netvingen ikke repræsenterer et unikt fund, er den dog så velbevaret, at den tillader en grundig videnskabelig beskrivelse, og er en potentiel holotype. Fundet bør derfor sikres ved indregistrering og opbevaring på et statslig eller statsanerkendt museum.

 Note Netvinge i rav.

Danicafossils © 2015