Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Muraenidae familie

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
328
Accessionsnummer:
DK 363
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Søren Kristensen
Bestemt af:
Lokalitet:
Stolle Klint, Fur
Stratigrafi:
Ølst Formationen [Stolle Klint ler]
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
(Ler-) "skifer"

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af   
Fossil ålefisk bevaret i "skifer" og fundet ved Stolle Klint på Fur.
Geologist aflejring: Stolle Klint ler. Ølst Formationen.
Geologisk alder: Eocæn. ca. 55. mill. år.
Finder: Søren Kristensen.

"Skifer"stykke, 8x8 cm, og modplade, 11 x 9 cm, med den største del af en fossil ål. Den bevarede del af fisken har en længde på 5,5 cm; kropshøjden er 3-4 mm. Den forreste del af ???en inklusive en del af haleregionen (i alt ca. 60 hvirvler) er bevaret, mens resten af halen (måske 30-40 hvirvler) mangler. Den er måske bidt af.

Kraniet er komplet, men mast skævt; øjenhulen fylder en del midt i kraniet. Over- og underkæbe med lange, spidse tænder både i under- og overkæbe ses tydeligt. Gælleregionens knogler er meget små og svære at skelne, da de dækkes af underkæbens usædvanligt lange knogler. Skulderbæltet anes og er ganske spinkelt bag de lange, tynde gællehudsstråler.

Hvirvlerne har fra allerforrest høje, slanke torntappe, og der er mange tynde biribben, hvoraf nogle synes Y- eller T-formet. Brystfinner ses ikke, derimod er de lange ryg- og gatfinner bevaret.

Næsten alle trækkene er typisk for ålefisk, især de lange, tynde gællehudsstråler bag gællelågsregionen. De meget lange, slanke kæber med slanke , spidse tænder i ca. 2 rækker er kun typisk for nogle få af de 20- 25 ålefamilier, heriblandt murænerne, som dette fossil hører til.

 Note Ålefisk i (Ler-) "skifer".

Danicafossils © 2015