Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Orthoptera orden

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
310
Accessionsnummer:
DK 345
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Erwin Rettig
Bestemt af:
Lokalitet:
Klitgården, Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Stig Andersen, Ph.D., Cand. Scient. 
Nybeskrevet art og slægt af græshopper fra moleret (Oecanthidae - ny familie fra moleret).

Et skiferstykke (8x8x6x6 cm) samt modplade (5x5 cm), begge mærket "Kl 96" og "F7" og begge med næsten fuldstændig bevaret græshoppe (Orthoptera: Ensifera: fam. Oecanthidae, slægten Paloecanthus, hunligt eksemplar). Længden af hoved + krop: 1,3 cm. Ref: Rust (1999): Unpublished Habilitationsschrift, Fig. 34 (tegning); Tafel 7b (foto).

Bedømmelse:
Dette fund er udnævnt til at blive holotype af arten: Paloecanthus rettigi Rust; Paloecanthus er en nybeskrevet slægt (MS navne i doktorafhandling af Jes Rust, Göttingen Universitet). Det er det første og eneste fund af familien Oecanthidae fra moleret. Det er tillige det ældst kendte fund af familien, som har en spændende systematisk stilling (ligner fårekylling).

Konklusion. Fundet af en så velbevaret græshoppe, at den både tillader opstilling af en ny art og en ny slægt, er af enestående videnskabelig og udstillingsmæssig værdi. Desuden repræsenterer fundet det ældste fund i verden af denne græshoppefamilie. Fundet bør derfor sikres ved indregistrering og opbevaring på et statslig eller statsanerkendt museum.


 Note Græshoppe i cementsten.

Danicafossils © 2015