Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Gryllidae familie

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
267
Accessionsnummer:
DK 289
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Erwin Rettig
Bestemt af:
Stig Andersen
Lokalitet:
Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Stig Andersen


 Beskrivelse:   af  Stig Andersen 

Beskrivelse: 

     To cementstensblokke af samme tykkelse, pladen cirkulær (ca. 12 cm i diameter) og modpladen rektangulær (omrids: 8x5 cm), begge mærket "Gu 21/4 94" og "H38" og begge med aftryk af næsten fuldstændig bevaret hunligt eksemplar af fårekylling (Orthoptera: Gryllidae, incertae sedis nr. 7). Længde: 2,4 cm. Nærmere beskrevet i Jes Rusts afhandling (Ent. scand. 30, figur 12).   

Bedømmelse:  

      Bevaringstilstanden af hele fårekyllingen er usædvanlig god; specielt er det meste af hovedet og følehornene velbevarede. Der kendes kun ganske få andre fund af fårekyllinger fra moleret, sikkert som følge af deres ringe flyvefærdigheder. Ialt fem af fundene, hvoraf de fire er blevet erkendte som værende selvstændige arter, men ikke navngivet af J. Rust (såkaldte incertae sedis), foreslåes her som danekræ.   

Konklusion:    

     Fundet af endnu en ny art af fårekyllinger i en næsten fuldstændig bevaringstilstand er af enestående videnskabelig og udstillingsmæssig værdi. Fundet er desuden vigtigt belægsmateriale.    Det bør derfor sikres, f.eks. ved indregistrering og opbevaring på et statslig eller statsanerkendt museum.


 Note Fårekylling i cementsten.

Danicafossils © 2015