Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Cheloniidae familie

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
242
Accessionsnummer:
DK 262
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Ella Hoch
Lokalitet:
Sundby Strand, Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Sen Paleocæn - Tidlig Eocæn
Type:
Konkretion
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Ella Hoch 
Potentielt danekræ, Havskildpadde.

Fossiler i blok fra Fur Formationen, Sen Paleocæn / Tidlig Eocæn.

Rygskjoldplade af lille/mellemstor havskildpadde, eksponeret fra indersiden, ukomplet, og knoglefragmenter, der formodes at stamme fra det samme dyr, synlige i blok af hærdnet, lagdelt moler med askelag; lagdelingen forstyrret af bevægelse i sedimentet. Blokken (ca 27cm x 18cm x 12cm) indeholder også vedstykker og fiskeknogler.

Rygskjoldpladen (som bevaret: o. 6cm lang) vil kunne blotlægges fuldstændigt ved præparation, der måske også vil muliggøre osteologisk identifikation af de øvrige knoglsstykker. Blokken kan indeholde knogler, der ikke er synlige i stykkets nuværende tilstand.

En videre systematisk bestemmelse af knoglestykkerne er umulig nu, og det er ikke sikkert, at skildpaddeknoglerne giver tilstrækkeligt grundlag for en detailleret systematisk bestemmelse efter præparation (ikke alle skildpaddeknogler er diagnostiske).

Men stykket har et stort udstillingsmæssigt potentiale (palæozoologisk, -botanisk, sedimentologisk, mineralogisk: askelag/moler), som til fulde begrunder, at det bliver gjort til danekræ.


 Note Rygskjoldplade af havskildpadde i cementsten.

Danicafossils © 2015