Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Aves phylum

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
238
Accessionsnummer:
DK 258
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Ole Mogensen
Bestemt af:
Anette V Kristoffersen, Ph. D.
Lokalitet:
Molergrav Råkildevej/Emmelstenvej syd for Manhøj, Fur
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Seneste Paleocæn - tidlig Eocæn
Type:
Sediment
Sediment:
Moler [Diatomit]

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Anette V Kristoffersen, Ph. D. 
Fuglekranie i diatomit.

Fuglekraniet fremstår i koksgrå farve på lysere grå baggruud af moler. Stykket indeholder endvidere fossilt ved, der fremstår som en aflang mørkebrun-grå struktur på ca. 13 x 2 cm.

Fossilet består af kranietaget og næb af en fugl. Det yderste knoglelag mangler, således at den indre knoglestruktur, der er spongiøs, bliver synlig. Næbbet er kort og kraftigt, med store ovale ydre næseåbninger. Hos fugle er der en vis leddeling mellem overnæb og kranie. Næbbets overgang til resten af kraniet er hos fossilet lige (prokinetisk), hvilkel betyder at bevægeligheden er ved næbbets rod og ikke som det ses hos visse andre fugle længere ud mod spidsen af næbbet.

Kraniets generelle fremtoning (meget smal pandedel mellem de store øjenåbninger, bred næbbasis, kort kraftigt næb med store ydre næseåbninger) minder meget om de tropiske trogoners (Trogoniformes).

Konkluslon:
Det er min vurdering at stykket bestemt bør erklæres danekræ, da fossile fuglekranier er yderst sjældne (fuglekraniet består for en stor del af tynde barer og er derfor en meget skrøbelig struktur), men som ikke desto mindre må anses for at være den mest betydningsfulde enkeltstående knogle, både med hensyn til taxonomisk bestemmelse, men også fordi det kun er kraniets (især næbbets) form og proportioner, som giver indblik i fuglenes fødevalg og dermed levevis.


 Note Fuglekranium i moler.

Danicafossils © 2015