Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Odontoceti underorden

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
216
Accessionsnummer:
DK 233
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Jette Høj Bach
Bestemt af:
Ella Hoch
Lokalitet:
Trelde Næs, Fredericia
Stratigrafi:
Vejle Fjord Formationen
Periode:
Sen Oligocæn
Type:
Sediment:
Brejninge Ler

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Ella Hoch 
Fossil, enkelt-rodet tand af mindre hval

Beskrivelse: Tanden, der er mørkebrun, hård og "blankpoleret", er fundet i strandkanten og indleveret isoleret (uden matrix). Rodspidsen er beskadiget ved brud. Maximal længde fra brud-ende til top at tandkrone:1,78 cm, heraf udgør kronen 0,6 cm; roden er kraftig og er kort under overgangen til kronen "tykkere" end kronen. Poleringen, der skyldes slid i sedimentet (strandkanten), omfatter ogsa det største brud i rodenden, mens et mindre brud har skarp rand. Tandkronens afslidning, der ikke har udslettet overfladens oprindelige relief, skyldes formentlig til dels naturlig brug i dyrets mund.

Tandkronens lodrette, uregelmæssige striering og dens for- og bagkam samt rodens relativt kolossale størrelse adskiller tanden markant fra de nutidige deltiners. De nævnte karakterer viser lighed med træk hos en fortand at Patriocetus tra Sen Oligocæn i Wienerbassinet beskrevet at O. Abel (1913:20): "Der Schmelz ist über und über mit longitudinalen, anastomosierenden Runzeln und Wülsten bedeckt; die Leisten am Vorder- und Hinterrande sind auch hier vorhanden, ..". Patriocetus, der havde normalt Placentalia-tandsæt, med enkeltrodede for- og hjørnetænder og flerrodede for- og bagkindtænder, beskrives af Abel som en forløber for bardehvalerne.

Konklusion:
Den foreliggende danske tand er ikke morfologisk identisk med tænder af Patriocetus (den er desuden kun 1/4 x så stor), og det kan ikke afgøres her, hvilken gruppe tidlige tandbærende hvaler, den repræsenterer. Men det er hævet over enhver tvivl, at den er et MEGET interessant fund, der er ganske enestående af sin art blandt danske fossiler.

Det skal for en ordens skyld tilføjes, at det lille friske brud i tandens rodende sikkert også er et "strandbrud", og at finderne har udvist stor omhu med fundet.


 Note Enkeltrodet tand fra mindre hval i ? Lillebælt Ler.

Danicafossils © 2015