Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Eocypcellus sp.

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
18
Accessionsnummer:
DK 22
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Bent Søe Mikkelsen
Bestemt af:
Ella Hoch
Lokalitet:
Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Ella Hoch 
FOSSILE KNOGLER FRA SKULDERBÆLTE OG FORLEMMER AF LILLE FUGL i cementsten fra moleret, Jylland. Sen Paleocæn (/tidligste Eocæn).

Possilet forefindes i plade og to stykker modplade. Spaltning og delvis åbning af stenen i fossil-planet er sket naturligt for så længe siden, at der er udskilt zonar rust og dendriter på fladerne omkring fossilet. Oprindeligt pneumatiserede knogler inden for rustzonen er calcit-udfyldte; ditto knogler uden for samme zone har lumen delvis fyldt med spredte calcit-krystaller/sediment/rust, der viser, at en calcit-opløsning har fundet sted.

De fossile knogler er spaltet efter største mulige snit-flades plan, svarende til længdeaksen for de lange knogler. Identificerbare er; sternum (brystben), højre forlem delvis artikuleret, venstre humerus, dele af højre og venstre coracoider, nogle ribben.

Fuglen har været på størrelse med en gærdesanger, Sylvia currica, men "mere kolibri-agtig" i proportionerne af de bevarede skeletelementer: relativt kraftigere stenum, kortere (og kraftig) humerus og længere hånd, dog ikke så ekstremt som kolibriers (eller svalers). Formen af sternum viser, at der ikke er tale om en spurvefugl (som e.g. Sylvius currica) - i overensstemmelse med den generelle fornemmelse blandt palæontologer af, at passeriformerne (spurvefuglene) udvikledes efter Paleocæn - men nok om en lille landfugl. Vingens knoglemorfologi angiver en større flyveformåen end spurvefuglenes og peger mod adaptation snarere til relativt åben vegetation end til buskads.

Stykket er af videnskabelig værdi og er DANEKRÆ.

 Note Knogler fra skulderbælte og forlemmer af træsejler, Eocypcellus sp. i cementsten.

Danicafossils © 2015