Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Dolichopodidae familie

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
175
Accessionsnummer:
DK 191
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Stig Andersen, Ph.D., Cand. Scient.
Lokalitet:
Ejerslev Molergrav, Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen [askelag ukendt]
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Konkretion
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Stig Andersen, Ph.D., Cand. Scient. 
Fossil art af styltefluer fra moleret.

Beskrivelse:
To skiferstykker på 1,5x1,5 cm, begge mærket 8-2166, med særdeles velbevaret aftryk af stylteflue i såvel plade som modplade. Styltefluen, der er usædvanlig lille (ca. 0,3 cm i længden), har hoved, forkrop, vinger, forben og bagben, bagkrop yderst velbevaret. Den ene antenne samt antennebørste er bevaret, men ses ikke tydeligt.

Sammenligning med tidligere fund:
Det fossile insekts generelle habitus og strukturelle detaljer tillader en sikker bestemmelse af dyret som hørende til ordenen Diptera (tovingede insekter), gruppen Orthorrhapha (lavere fluer), ssv. familien Dolichopodidae (styltefluer). Der er kun et tidligere fund af styltefluer fra moleret, nemlig DK 134, som er en dobbelt så stor art (ca. 0,6 cm i længden).

Konklusion:
Fundet af en meget lille stylteflue i en så fuldstændig bevaringstilstand er af enestående videnskabelig og udstillingsmæssig værdi. Desuden er fundet med til at komplettere billedet af en mangfoldig og artsrig insektfauna i øvre Palæocæn. Fundet bør derfor sikres, f. eks ved indregistrering og opbevaring på et statslig eller statsanerkendt museum.

 Note Stylteflue i cementsten

Danicafossils © 2015