Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Aves phylum

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
169
Accessionsnummer:
DK 185
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Erwin Rettig
Bestemt af:
Ella Hoch
Lokalitet:
Mors
Stratigrafi:
Fur Formationen
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Konkretion
Sediment:
Cementsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Ella Hoch 
Dele af fuglevinge i cementsten fra moleret, Hanklit, Fur Formationen. Plade og modplade.

Synlige er: venstre humerus, venstre coracoid og hånd med 1., 2. og 3. finger, alle brudt mere eller mindre efter længdeaksen; aftryk af svingfjer i forlængelse af fingre, samt andre fjer­aftryk; en del fragmenter af fiskeknogler.*****

Fuglen var på størrelse med en undulat (uden at der hermed tales om slægtskab med papegøjer). Humerus er relativt kort og kraftig, hvilket udelukker slægtskab dels med ugler, dels med de nutidige svømme- og vadefugle, der har lang humerus.

Cementstensstykket er en slidt strandsten, hvis ene side afskærer svingfjerene. Finderen har åbnet stenen ved et slag nær det knap synlige fjeraftryk, og slaget har været minimalt beskadigende for fossilet. Derefter har fossilet været urørt og er i meget fin bevaringstilstand på de to spalteflader.

Dygtig afstøbning og præparation vil kunne give så godt som fuldstændig oplysning om formen af humerus, der i kombination med proportioner af coracoid og hånd vil have stort bestemmelsesmæssigt potentiale. Der synes at være tale om en relativt kortvinget skovfugl, næppe af spurvefugle-ordenen.

Præparation vil muligvis også blotlægge andre knogler, så som underarmsknoglerne, der sandsynligvis forbinder humerus og hånd. Det bemærkes, at humerus og coracoid ligger naturligt i forhold til deres oprindelige indbyrdes artikulation, og det ser ud til, at de hang sammen ved sener under indlejringen. Dette kunne også gælde for andre, i øjeblikket usynlige skeletelementer.

Stykket er af særdeles stor videnskabelig værdi og vil ved præparation (bl. a. fjernelse af matrix over fjeraftryk) kunne blive et smukt udstillingsstykke (NB det bør dog erindres, at fjer dårligt tåler lyspåvirkning, og eventuel udstilling bør være af afstøbning ledsaget af fotos).

Ved ansættelse af godtgørelsen må det tages i betragtning, både at fossilet er vigtigt i alle henseender, og at finderen har behandlet det bedst muligt.

Referencer:

Kristoffersen, A. V.(2002): The avian diversity in the latest Paleocene-earliest Eocene Fur Formation. Upubliceret ph.d afhandling; Geologisk Institut, København ss 48-49, 51 og Pl. 8 C-E

Dyke, G.J., Waterhouse, D. M. &Kristoffersen, A.V. (2004): Three new fossil landbirds from the early Paleogene of Denmark. Bulletin of the Geological society of Denmark, 51, pp 47-56, fig. 1


 Note Del af fuglevinge i cementsten.

Danicafossils © 2015