Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Diodontidae familie

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
164
Accessionsnummer:
DK 180
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Niels Jørgen Rosenkrantz
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Stolleklint, Fur
Stratigrafi:
Stolleklint Ler
Periode:
Tidlig Eocæn
Type:
Sediment:
(Ler-) "skifer"

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
beskrivelse:
Fisken mangler nogle hvirvler, halefinnen samt de fleste finnestråler, men er ellers ret fint bevaret. Længde (bevaret) 12 mm - hertil skal lægges 4 mm for at opnå total-længden.Kropshøjde: 71 mm. kranielængde 61 mm - højde: 7 mm, kæber ca. 2½ mm lang - et meget stort hoved. Hvirvler 8 (9?) + 8 ses, ca. 6 mangler nok. Gatfinne:1½ mm lang, kun få stråler af de skønnede 10-12.
Rygfinne: alle pigge og de fleste stråler væk, "pigfinnen har været spredt over 2-3 mm, formodentlig med ret spinkle pigge (støtteradierne bortset fra de to forreste synes meget små) derefter en "blødfinne" med stråler af en længde og mængde som gatfinnen.

Et ret slank bækken ses, og nogle stråler (ingen pig) fra bugfinnen anes. Øjet er meget stort og kraniet med en lille nakkekam er ret velbevaret, især kæberne (både over- og underkæbe). Kraftige tænder er nok til stede, men meget vanskeligt at ane. Skællene er ganske små plader med en lille pig på; de dækker hele kroppen og hovedet fremover snuden.

Denne art er hidtil ukendt. Den er klart forskellig fra den almindelige art af balistoid ("pindsvinefisk") p. gr. a. skællene, men synes ret nært beslægtet med denne. skællene er mindre og rygfinnen har utvivlsomt haft svagere pigge. Proportionerne er noget anderledes og den nye form har en højere krop, måske en lidt mere "oppustet" kropsfacon; bækken med bugfinne er måske lidt bedre udviklet. Det er en meget primitiv balistoid (slægtning til kuffertfisk).

Konklusion:
Fisken er unik for "skiferen"/moleret og bør klart blive danekræ. Den er af stor videnskabelig interesse for det arbejde, der foregår i øjeblikket med udredning af de typiske tetraodontiformes ("fastkæbede" benfisks) tidligste udspaltninger i tidlig Tertiær. Disse former i Ø. Paleocæn er de ældste bortset fra en meget afvigende gruppe i Sen Kridttid.


 Note "Pindsvinefisk" i (Ler-) "skifer".

Danicafossils © 2015