Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Myriacanthus sp.

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
132
Accessionsnummer:
DK 148
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Ole Burholt
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Stranden v. Hasle Klint, Bornholm
Stratigrafi:
Hasle Sandsten
Periode:
Tidlig Jura [Pliensbachian]
Type:
Sediment:
Hasle Sandsten

Billede

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
Hajer, rokker og havmus (chimærer) adskiller sig fra andre nulevende fisk ved af have et skelet af brusk. Det er et blødt og let væv, som vanskeligt bevares fossilt. Beskrivelsen af fossile bruskfisk bygger derfor oftest kun på tænder, hudtænder, finnepigge og delvist forkalkede ryghvirvler. I visse tilfælde kan kraniets og lemmernes bruskskelet dog have en ydre forkalket zone, som også kan bevares fossilt.

Der findes ca. 35 nulevende arter af havmus. De har store hoveder med fremtrædende øjne. På underkæberne og i ganen sidder nogle få store tandplader til knusning af dyr som muslinger og snegle. De fleste arter har aflange kroppe, der spidser til i en meget lang og tynd hale. Dyrets rygfinne har fortil en lang, spids forsvarspig, som sammen med tænderne typisk er det eneste, der bevares fossilt.

DK 148 er en let beskadiget tandplade på ca. 1½ cm med en karakteristisk prikket tyggeflade. Den stammer fra en uddød havmus af slægten Myriacanthus, der kendes fra velbevarede fund i jævnaldrende aflejringer i bl.a. det sydlige England. Prikningen skyldes, at tandpladen delvis er opbygget af tynde, tætstillede lodrette søjler af stærkt mineraliseret tandben.

 Note Tand af havmus i Hasle Sandsten.

Danicafossils © 2015