Samlinger Lokaliteter TidstavleFaunalister Blin


Gadiformes orden

Klassifikation er ikke oplyst!

 Faktiske data om fund 
Katalognummer:
107
Accessionsnummer:
DK 119
Samling:
Danekræsamlingen
Samler:
Statens Naturhistorisk Museum
Finder:
Henrik Madsen
Bestemt af:
Niels Bonde
Lokalitet:
Stolleklint, Fur
Stratigrafi:
Stolleklint Ler [Ølst Formation facies]
Periode:
Ø. Paleocæn
Type:
Konkretion
Sediment:
(Ler-) "skifer", Stolleklint Ler

Billede

Foto ©: Ole Bang Bertelsen


 Beskrivelse:   af  Niels Bonde 
"Skifer" fra Stolleklint, Fur (nr. 16-5988 + modpl.) med torskefisk.

60 mm lang, inkl. halefinne 70 mm. Halen yderst brækket af, typisk torskehale. Hvirvler ca. 15-16 + ca. 34, ialt ca. 50.
Lang sammenhængende rygfinne med ca. 55 stråler og, hvad der er vigtigt, måske antydning af en opdeling i 3 partier med først et meget kort, så et lidt længere og et meget langt parti. I så fald det ældste fossil, som viser 3-delingen som hos rigtig gadider (torskefamilien).
Lang gatfinne med tæt ved 50 stråler; begge de lange finner når tæt hen til halefinnen. Brystfinner ret lavt placeret på skulderbæltet, mens bugfinnerne næppe ses.
Kraniet fint bevaret med typisk gællelågsregion og et flot kranietag. Gået tilpas itu til at endog gællebuer og svælgtænder kan ses! Fine kæber med ret små tænder i flere rækker og dele af "tungen" ses.
Dette er ikke molerets almindelige torskefisk, som er beslægtet med kulmulen, men en anden familie, hvor skællene er ret store. Det er snarere en rigtig gadid, og denne art er enten unik eller i al fald meget sjælden i moleret, for nogle få andre mulige gadid-fragmenter har meget mindre skæl.

Videnskabeligt overordentlig interessant, for molerets torskefisk er - bortset fra et skelet fra Danien i Vest Grønland - de ældste torskefisk kendt fra skeletter. "Skiferen" er altså endnu lidt ældre. Fint lille udstillingsstykke med sin højtgabende åbne mund.

 Note Torskefisk i (Ler-) "skifer".

Danicafossils © 2015